fbpx
slider mask

Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw IYFV 2021

Zgromadzenie Ogólne ONZ ogłosiło rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw (IYFV) . Akcja koordynowana jest przez organizację ds. żywności i rolnictwa FAO (Food and Agriculture Organization).

IYFV 2021 ma na celu stałe podnoszenie świadomości na temat ważnej roli owoców i warzyw w żywieniu ludzi, bezpieczeństwie żywnościowym i zdrowiu, a także w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju ONZ.

Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw 2021 przypada na Dekadę działań ONZ w zakresie żywienia (2016-2025) i Dekadę rolnictwa rodzinnego ONZ (UNDFF 2019-2028). Obserwacje te wzmacniają się nawzajem, zapewniając jednocześnie większą widoczność drobnym producentom i podnosząc świadomość w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia. IYFV 2021 może służyć jako trampolina do osiągnięcia celów zrównoważonego rozwoju (SDG) do 2030 r.

OWOCE I WARZYWA, TWOJA PODSTAWOWA DIETA!

 

Link do strony organizatora IYFV 2021: http://www.fao.org/fruits-vegetables-2021/en/

Traceability w modzie

28 maja 2025
Traceability w modzie

Branża modowa posiada niechlubną łatkę najbardziej obciążającej dla środowiska. Produkcja odzieży generuje ogromne ilości odpadów, zużywa zasoby naturalne i bywa powiązana z nieetycznymi warunkami pracy. Jednak nie musi tak być. Czy traceability w modzie ochroni naszą planetę?

 

  Czytaj dalej...

Traceability dla alergików

06 maja 2025
Traceability dla alergików

Dla osób z silnymi alergiami pokarmowymi każdy składnik ma znaczenie. Nawet śladowe ilości alergenów mogą stanowić zagrożenie życia, dlatego przejrzystość to kluczowy element produkcji żywności. Systemy do wdrażania traceability umożliwiają zarządzanie ryzykiem oraz ochronę konsumenta. Traceability dla alergików – jak identyfikowalność produktu może chronić zdrowie i życie?

 

  Czytaj dalej...

Dzień bez mięsa – korzyści i zagrożenia

20 marca 2025
Dzień bez mięsa – korzyści i zagrożenia

Czy ograniczenie mięsa w diecie to klucz do zdrowia i ekologicznej równowagi? Czy jednak może potencjalne ryzyko niedoborów składników odżywczych? Warto rozważyć zalety i wady diety bezmięsnej, a także zwrócić uwagę na konieczność kontroli jakości produktów mięsnych. Dzień bez mięsa – korzyści i zagrożenia.

 

  Czytaj dalej...

Brak kontroli - gdzie tracisz pieniądze?

27 stycznia 2025
Brak kontroli - gdzie tracisz pieniądze?

Niedostateczna kontrola nad procesami w rolnictwie i ogrodnictwie to problem, który może prowadzić do nieoczekiwanych strat finansowych. Nieefektywne zarządzanie produkcją, utrata jakości oraz brak identyfikowalności produktu to tylko niektóre z czynników, które generują koszty. Brak kontroli – gdzie tracisz pieniądze?

 

  Czytaj dalej...

Sustain-a-bite – projekt bliski traceability

20 grudnia 2024
Sustain-a-bite – projekt bliski traceability

Projekt Sustain-a-bite, wspierany finansowo przez Unię Europejską, ma na celu wprowadzenie nowej jakości w diecie roślinnej. Dąży do stworzenia wysoko odżywczych, minimalnie przetworzonych produktów, które promują zdrowie oraz zrównoważony rozwój.

  Czytaj dalej...

Rolnictwo ekologiczne a traceability

21 listopada 2024
Rolnictwo ekologiczne a traceability

Stale rosną oczekiwania konsumentów wobec ekologii i transparentnej produkcji żywności. Rolnicy mierzą się z wyzwaniami takimi jak zgodność z rygorystycznymi normami, redukcja wpływu na środowisko i zapewnienie zaufania odbiorców. Rolnictwo ekologiczne a traceability – jak osiągnąć sukces dzięki narzędziom IT?

  Czytaj dalej...
 zobacz wszystkie aktualności

Producentem systemu TraceOn jest firma

KORSOL Sp. z o.o.
ul. Młyńska 8/1, 41-803 Zabrze

Kornel Grzywocz

W sprawie biznesowej
skontaktuj się ze mną.

Kornel Grzywocz

 +48 601 501 386
 kornel.grzywocz@korsol.pl