fbpx
slider mask

Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw IYFV 2021

Zgromadzenie Ogólne ONZ ogłosiło rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw (IYFV) . Akcja koordynowana jest przez organizację ds. żywności i rolnictwa FAO (Food and Agriculture Organization).

IYFV 2021 ma na celu stałe podnoszenie świadomości na temat ważnej roli owoców i warzyw w żywieniu ludzi, bezpieczeństwie żywnościowym i zdrowiu, a także w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju ONZ.

Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw 2021 przypada na Dekadę działań ONZ w zakresie żywienia (2016-2025) i Dekadę rolnictwa rodzinnego ONZ (UNDFF 2019-2028). Obserwacje te wzmacniają się nawzajem, zapewniając jednocześnie większą widoczność drobnym producentom i podnosząc świadomość w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia. IYFV 2021 może służyć jako trampolina do osiągnięcia celów zrównoważonego rozwoju (SDG) do 2030 r.

OWOCE I WARZYWA, TWOJA PODSTAWOWA DIETA!

 

Link do strony organizatora IYFV 2021: http://www.fao.org/fruits-vegetables-2021/en/

Globalna rola warzyw i owoców

06 maja 2021
Globalna rola warzyw i owoców

Sektor owoców i warzyw pełni ważną rolę w zapewnianiu świeżego i pożywnego jedzenia konsumentom na całym świecie, szczególnie w rozwijających się miastach. Przynosi zysk nie tylko producentom, ale także wszystkim uczestnikom łańcucha jakości łączącego „pole z talerzem”.

  Czytaj dalej...

Światowe wskaźniki konsumpcji owoców i warzyw

20 kwietnia 2021
Światowe wskaźniki konsumpcji owoców i warzyw

Spożywamy o wiele mniej owoców i warzyw niż rekomendowane przez WHO 400g niezbędne dla zdrowej diety. Minimalna ilość tego typu żywności w codziennym menu zależy od wieku, płci oraz aktywności fizycznej.

  Czytaj dalej...

Cele zrównoważonego rozwoju - warzywa i owoce

23 marca 2021
Cele zrównoważonego rozwoju - warzywa i owoce

Dziś przedstawiamy Państwu garść informacji o zrównoważonym rozwoju oraz o sposobie, w jaki produkcja warzyw i owoców wpływa na pobudzanie odpowiedzialnej gospodarki.

  Czytaj dalej...

Czym jest kultura bezpieczeństwa żywności?

15 marca 2021
Czym jest kultura bezpieczeństwa żywności?

3 marca 2021 r. Komisja Europejska wydała rozporządzenie wprowadzające zmiany do załączników (WE) nr 852/2004. Wśród nowości pojawiła się kwestia redystrybucji żywności oraz kultury bezpieczeństwa żywności. Co oznaczają te zagadnienia i jak się zastosować do nowego prawa?

  Czytaj dalej...

Nie rezygnuj ze swojego know-how

04 marca 2021
Nie rezygnuj ze swojego know-how

Jak często zdarza się, że „doradcy” podważają wiedzę i umiejętności przedsiębiorców? Jak często dostawcy usług dają klientom do zrozumienia, że źle zarządzają firmami? Wydawałoby się, że to sytuacja nie do pomyślenia i teoretycznie nie powinno dochodzić do takich sytuacji. Jednak rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej, szczególnie w branży rolniczej. Jak to możliwe?

  Czytaj dalej...

Dlaczego jemy za mało warzyw i owoców?

26 lutego 2021
Dlaczego jemy za mało warzyw i owoców?

Dlaczego jemy za mało warzyw i owoców? Nawyki żywieniowe są determinowane przez wiele skomplikowanych procesów. Wpływają na nie wzajemnie przenikające się czynniki fizyczne, psychiczne, biologiczne, historyczne i kulturowe. 

  Czytaj dalej...
 zobacz wszystkie aktualności

Producentem systemu TraceOn jest firma

Korsol Sp. z o.o.
ul. Wolności 94/314, 41-800 Zabrze

Kornel Grzywocz

W sprawie biznesowej
skontaktuj się ze mną.

Kornel Grzywocz

 +48 601 501 386
 kornel.grzywocz@korsol.pl

Anna Mańka

Chcesz wdrożyć produkt w swojej firmie?
Skontaktuj się ze mną.

Natalia Jakubiec

 +48 32 494 50 50
 natalia.jakubiec@korsol.pl