fbpx
slider mask

Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw IYFV 2021

Zgromadzenie Ogólne ONZ ogłosiło rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw (IYFV) . Akcja koordynowana jest przez organizację ds. żywności i rolnictwa FAO (Food and Agriculture Organization).

IYFV 2021 ma na celu stałe podnoszenie świadomości na temat ważnej roli owoców i warzyw w żywieniu ludzi, bezpieczeństwie żywnościowym i zdrowiu, a także w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju ONZ.

Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw 2021 przypada na Dekadę działań ONZ w zakresie żywienia (2016-2025) i Dekadę rolnictwa rodzinnego ONZ (UNDFF 2019-2028). Obserwacje te wzmacniają się nawzajem, zapewniając jednocześnie większą widoczność drobnym producentom i podnosząc świadomość w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia. IYFV 2021 może służyć jako trampolina do osiągnięcia celów zrównoważonego rozwoju (SDG) do 2030 r.

OWOCE I WARZYWA, TWOJA PODSTAWOWA DIETA!

 

Link do strony organizatora IYFV 2021: http://www.fao.org/fruits-vegetables-2021/en/

Co nam dają warzywa i owoce?

09 lutego 2021
Co nam dają warzywa i owoce?

Spożywanie zalecanej dziennej dawki owoców i warzyw (lub nawet większej niż zalecana) ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie ludzkie i dobre samopoczucie. To jednak wiedzą wszyscy. Jakie konkretnie są korzyści z jedzenia warzyw i owoców?

  Czytaj dalej...

Jak oszczędzać wodę w firmie?

03 lutego 2021
Jak oszczędzać wodę w firmie?

Woda. Niezbędna do życia, główny składnik naszych organizmów, najcenniejszy surowiec na ziemi. Wciąż marnowana, nadużywana i nierównomiernie rozlokowana wśród społeczności. Jak dbać o jej zużycie i optymalizować jej dystrybucję w produkcji?

  Czytaj dalej...

Kolory warzyw i owoców a ich właściwości

29 stycznia 2021
Kolory warzyw i owoców a ich właściwości

FAO w swoich publikacjach stara się promować zbawienne właściwości warzyw i owoców. Organizacja w ciekawy i angażujący sposób szerzy wiedzę na temat odżywiania w kontekście Międzynarodowego Roku Owoców i Warzyw.

  Czytaj dalej...

Żywność, która szybko się psuje

27 stycznia 2021
Żywność, która szybko się psuje

Według raportu FAO jedną z głównych przyczyn utrudniających dostęp do owoców i warzyw jest ich krótki termin przydatności do spożycia. Czy jest sposób na ograniczenie strat spowodowanych psuciem się produktów spożywczych?

  Czytaj dalej...

10 faktów na temat warzyw i owoców

26 stycznia 2021
10 faktów na temat warzyw i owoców

Jakie znamy korzyści ze spożycia warzyw i owoców? Jakie są najczęstsze problemy związane z ich produkcją? Co możemy zrobić dla zrównoważonego rozwoju i zwalczania niedożywienia?

  Czytaj dalej...

Założenia i motywy przewodnie IYFV 2021

26 stycznia 2021
Założenia i motywy przewodnie IYFV 2021

Regiony na całym świecie posiadają odmienne tradycje kulinarne i żywieniowe. Tak samo, różne kultury posiadają dostęp do wielkiej różnorodności owoców i warzyw oraz zyskują odmienne zalecenia żywieniowe i wskazówki co do odpowiedniej diety. 

  Czytaj dalej...
 zobacz wszystkie aktualności

Producentem systemu TraceOn jest firma

Korsol Sp. z o.o.
ul. Wolności 94/314, 41-800 Zabrze

Kornel Grzywocz

W sprawie biznesowej
skontaktuj się ze mną.

Kornel Grzywocz

 +48 601 501 386
 kornel.grzywocz@korsol.pl

Anna Mańka

Chcesz wdrożyć produkt w swojej firmie?
Skontaktuj się ze mną.

Anna Mańka

 +48 32 494 50 50
 anna.manka@korsol.pl