Sektor owoców i warzyw pełni ważną rolę w zapewnianiu świeżego i pożywnego jedzenia konsumentom na całym świecie, szczególnie w rozwijających się państwach. Przynosi zysk nie tylko producentom, ale także wszystkim uczestnikom łańcucha jakości łączącego „pole z talerzem”.
Spożywamy o wiele mniej owoców i warzyw niż rekomendowane przez WHO 400g niezbędne dla zdrowej diety. Minimalna ilość tego typu żywności w codziennym menu zależy od wieku, płci oraz aktywności fizycznej.
Dziś przedstawiamy Państwu garść informacji o zrównoważonym rozwoju oraz o sposobie, w jaki produkcja warzyw i owoców wpływa na pobudzanie odpowiedzialnej gospodarki.
3 marca 2021 r. Komisja Europejska wydała rozporządzenie wprowadzające zmiany do załączników (WE) nr 852/2004. Wśród nowości pojawiła się kwestia redystrybucji żywności oraz kultury bezpieczeństwa żywności. Co oznaczają te zagadnienia i jak się zastosować do nowego prawa?
Woda. Niezbędna do życia, główny składnik naszych organizmów, najcenniejszy surowiec na ziemi. Wciąż marnowana, nadużywana i nierównomiernie rozlokowana wśród społeczności. Jak dbać o jej zużycie i optymalizować jej dystrybucję w produkcji?
FAO w swoich publikacjach stara się promować zbawienne właściwości warzyw i owoców. Organizacja w ciekawy i angażujący sposób szerzy wiedzę na temat odżywiania w kontekście Międzynarodowego Roku Owoców i Warzyw.
Według raportu FAO jedną z głównych przyczyn utrudniających dostęp do owoców i warzyw jest ich krótki termin przydatności do spożycia. Czy jest sposób na ograniczenie strat spowodowanych psuciem się produktów spożywczych?
Jakie znamy korzyści ze spożycia warzyw i owoców? Jakie są najczęstsze problemy związane z ich produkcją? Co możemy zrobić dla zrównoważonego rozwoju i zwalczania niedożywienia?
Regiony na całym świecie posiadają odmienne tradycje kulinarne i żywieniowe. Tak samo, różne kultury posiadają dostęp do wielkiej różnorodności owoców i warzyw oraz zyskują odmienne zalecenia żywieniowe i wskazówki co do odpowiedniej diety.
TraceOn is powered by
KORSOL Sp. z o.o.
ul. Młyńska 8/1, 41-803 Zabrze
Call me
in business matters.
+48 601 501 386
kornel.grzywocz@korsol.pl
Call me
for more information.
+48 662 242 409
anna.manka@korsol.pl