fbpx
slider mask

Dziś przedstawiamy Państwu garść informacji o zrównoważonym rozwoju oraz o sposobie, w jaki produkcja warzyw i owoców wpływa na pobudzanie odpowiedzialnej gospodarki.

3 marca 2021 r. Komisja Europejska wydała rozporządzenie wprowadzające zmiany do załączników (WE) nr 852/2004. Wśród nowości pojawiła się kwestia redystrybucji żywności oraz kultury bezpieczeństwa żywności. Co oznaczają te zagadnienia i jak się zastosować do nowego prawa?

Jak często zdarza się, że „doradcy” podważają wiedzę i umiejętności przedsiębiorców? Jak często dostawcy usług dają klientom do zrozumienia, że źle zarządzają firmami? Wydawałoby się, że to sytuacja nie do pomyślenia i teoretycznie nie powinno dochodzić do takich sytuacji. Jednak rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej, szczególnie w branży rolniczej. Jak to możliwe?

Dlaczego jemy za mało warzyw i owoców? Nawyki żywieniowe są determinowane przez wiele skomplikowanych procesów. Wpływają na nie wzajemnie przenikające się czynniki fizyczne, psychiczne, biologiczne, historyczne i kulturowe. 

Spożywanie zalecanej dziennej dawki owoców i warzyw (lub nawet większej niż zalecana) ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie ludzkie i dobre samopoczucie. To jednak wiedzą wszyscy. Jakie konkretnie są korzyści z jedzenia warzyw i owoców?

Woda. Niezbędna do życia, główny składnik naszych organizmów, najcenniejszy surowiec na ziemi. Wciąż marnowana, nadużywana i nierównomiernie rozlokowana wśród społeczności. Jak dbać o jej zużycie i optymalizować jej dystrybucję w produkcji?

FAO w swoich publikacjach stara się promować zbawienne właściwości warzyw i owoców. Organizacja w ciekawy i angażujący sposób szerzy wiedzę na temat odżywiania w kontekście Międzynarodowego Roku Owoców i Warzyw.

Według raportu FAO jedną z głównych przyczyn utrudniających dostęp do owoców i warzyw jest ich krótki termin przydatności do spożycia. Czy jest sposób na ograniczenie strat spowodowanych psuciem się produktów spożywczych?

Jakie znamy korzyści ze spożycia warzyw i owoców? Jakie są najczęstsze problemy związane z ich produkcją? Co możemy zrobić dla zrównoważonego rozwoju i zwalczania niedożywienia?

Page 1 of 2

TraceOn is powered by

Korsol Sp. z o.o.
ul. Wolności 94/314, 41-800 Zabrze

Kornel Grzywocz

Call me
in business matters.

Kornel Grzywocz

 +48 601 501 386
 kornel.grzywocz@korsol.pl

Anna Mańka

Call me
for more information.

Anna Mańka

 +48 32 494 50 50
 anna.manka@korsol.pl